Home

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens

 

Claudicatio intermittens in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd,  is een vaatziekte, waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn. Dit ziekte veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in uw been, welke met name bij lopen optreden. 

 

Looptraining bij claudicatio is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor deze aandoening, ook wel bekend als etalagebenen. Claudicatio intermittens wordt gekenmerkt door pijn en kramp in de benen tijdens het lopen als gevolg van vernauwde bloedvaten in de benen. Looptraining is gericht op het verbeteren van de loopafstand en het verminderen van klachten. Het omvat doorgaans de volgende aspecten:

 

1. Supervisie: De looptraining wordt meestal begeleid door een fysiotherapeut of gespecialiseerde zorgverlener. Ze zullen de voortgang van de patiënt volgen en de training aanpassen aan de individuele behoeften.

 

2. Gesuperviseerd wandelen: Patiënten worden aangemoedigd om regelmatig te wandelen, ondanks de pijnlijke symptomen. De looptraining begint vaak met korte afstanden en wordt geleidelijk opgebouwd.

 

3. Intervaltraining: Tijdens looptraining kunnen patiënten korte afstanden lopen gevolgd door korte periodes van rust om de pijn te verlichten. Na verloop van tijd kunnen de looptijden worden verlengd.

 

4. Houdings- en looptechniek: Fysiotherapeuten kunnen werken aan de houding en looptechniek van de patiënt om de belasting op de beenspieren te verminderen en de loopafstand te vergroten.

 

5. Motivatie en educatie: Looptraining omvat ook het motiveren van patiënten om regelmatig te blijven bewegen en hen te voorzien van informatie over de aandoening en hoe ze hun symptomen kunnen beheersen.

 

Looptraining bij claudicatio intermittens is gericht op het verbeteren van de bloedtoevoer naar de beenspieren en het vergroten van de loopafstand voordat de pijn optreedt. Het is een effectieve niet-chirurgische behandelingsoptie voor deze aandoening. Patiënten moeten echter altijd overleggen met een zorgverlener voor advies en begeleiding bij het starten van looptraining.


Wij zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een netwerk waarin de therapeut een essentiële rol in de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen. zie /CZN