Home

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van lymfoedeem; een abnormale vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of defect lymfesysteem.
Lymfoedeem begint meestal met huidspanning. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Het getroffen lichaamsdeel voelt zwaarder aan en kan leiden tot vermoeidheid, pijn, stijfheid, tintelingen en/of hinderen in dagelijkse bezigheden. Oedeem kan ontstaan na bijv. een operatie, bestraling of een trauma maar ook door bloedvat problemen, ongevallen of het kan aangeboren zijn.

De oedeemfysiotherapeut bevordert de vochtafvoer door middel van manuele lymfedrainage, een massagetechniek die de functie van niet-aangedane lymfeknopen stimuleert. Tevens wordt geprobeerd de afvoer van vocht te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Daarnaast worden vaak specifieke oefeningen geadviseerd, gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp voor de afvoer van vocht. 

 

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutisch elastische kousen (steunkousen) inzetten om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. 

Heeft u vragen of wilt u weten of de oedeemfysiotherapeut iets voor u kan betekenen? Neem dan contact op met ons secretariaat.