Home

Rugklachten en McKenzie therapie

De McKenzie methode is een wereldwijd erkende behandelmethode voor m.n. rug- en nekklachten en ook wel bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT).

Het is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. De methode is ontwikkeld door fysiotherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland, is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes en wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt.

 

Het eerste consult begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt U gevraagd om een aantal bewegingen te maken en/of bepaalde houdingen aan te nemen. 

Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw ‘mechanische diagnose’ te komen.

 

Tijdens de intake/het onderzoek wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor een ieder hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met MDT snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent met een andere aanpak of verder onderzoek.

 

Behandeling:

Met behulp van de informatie uit het onderzoek, zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. En zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt op u, de patiënt, die actief wordt betrokken. Dit kan het aantal bezoeken aan de praktijk minimaliseren, waardoor u tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen.

 

Preventie:

De patiënt vervult zelf een actieve rol binnen het herstelproces en krijgt persoonlijke leef- en oefenadviezen om de kans op terugkeer van de klachten zo klein mogelijk te houden en beginnende klachten zélf aan te pakken.

Na een behandeltraject bent u in staat terugkerende symptomen sneller te herkennen waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw klachten. 

 

Mogelijke hulpvragen:

Ischias (Uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen)

Moeite met buigen of bewegen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug en/of nek

Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders

Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen

Hoofdpijn


Meer informatie over de McKenzie methode vindt u op: https://nl.mckenzieinstitute.org