Wat is een Voorkeurshouding?
Een voorkeurshouding bij baby's manifesteert zich vaak in het onvoldoende spontaan draaien van het hoofd tijdens rugligging. Hierbij houdt de zuigeling bij voorkeur het hoofd in eenzelfde richting, zoals:
- de middenpositie, wat betekent dat draaibewegingen naar links en rechts beperkt zijn. Deze beperking in het roteren van het hoofd kan tot uiting komen wanneer de baby ligt en niet gemakkelijk het hoofd naar beide kanten roteert.
- Rechts of links geroteerd, wat betekent dat draaibewegingen naar de andere zijde beperkt is. Deze beperking in het roteren van het hoofd kan tot uiting komen wanneer de baby ligt en niet gemakkelijk het hoofd naar de andere zijde roteert.
Een aanhoudende voorkeurshouding kan uiteindelijk leiden tot een schedeldeformatie.
Wat is een schedeldeformatie?
Ongeveer 25.000 baby’s in Nederland hebben een schedeldeformatie. Het beperkte vermogen van de baby om het hoofd naar links en/of rechts te roteren, kan leiden tot asymmetrische druk op de schedel. Dit kan resulteren in een afgeplatte schedel op de achterkant of zijkant.
Het kan voorkomen dat een schedeldeformatie niet vanzelf verdwijnt naarmate kinderen ouder worden.
De kinderfysiotherapeut
Het belangrijkste behandelcomponent van een voorkeurshouding is bewerkstelligen van gevarieerd bewegen. Gevarieerd bewegen en stimuleren van de motoriek zorgen uiteindelijk ook voor een verandering van de vorm van de schedel. Adequaat handelen en oefenen met adviezen van de kinderfysiotherapeut, zijn hierbij zeer bevordelijk. Onze Kinderfysiotherapeuten hebben zeer veel ervaring, kennis en kunde in de behandeling en diagnosticering van baby's. We maken middels observatie en lichamelijk onderzoek een onderscheid tussen verschillende diagnoses. Afhankelijk van de bevindingen en gestelde diagnose ontwikkelt wij een op maat gemaakt behandelplan, afgestemd op de individuele behoeften van het kind in overeenstemming met de ouder(s) of verzorger(s). Want ook iedere baby en iedereen voorkeurshouding is anders.
Tot slot beschikt onze praktijk over een meetinstrument de ‘Skully Care app’. Door dit innovatieve meetinstrument toe te passen is het mogelijk om de schedeldeformaties in een 3d meting inzichtelijk te krijgen, te monitoren en de resultaten beter in kaart te brengen.